Cum obtinem cantul perfect?
- Finisarea canturilor pieilor vegetale utilizand metoda denumita generic "Burnish", are atat rolul de a infrumuseta produsul final, cat si de a face ca structura pieii sa nu se compromita in timp de la uzura sau contactul cu apa la fel de repede ca la un cant netratat. Prin urmare, finisarea lui din punctul meu de vedere, nu este optionala, ci obligatorie pe termen lung.
- Vom discuta in continuare despre stuctura pieii. "Grain"-ul este fata pieii, zona cu cea mai mare densitate. Pe masura ce intram in profunzime, apare stratul de jonctiune "grain-corium" care este de fapt o intrepatrundere a celor doua straturi, altfel spus, e un strat de amestec. Sub acesta se afla "Corium"-ul proporiu zis care reprezinta cea mai mare parte din grosimea totala a unei piei. Sub corium se afla "Flesh side", si anume, zona care a fost in contact direct cu muschii, care este partea cea mai putin densa. Vizualizarea acestora se poate face pe multiple site-uri de profil. Cel mai explicativ ar fi acesta: https://davarg.com/pages/veg-tan-full-grain-leather
- Prin urmare, ideal ar fi ca la orice produs la care vrem sa ii facem cantul sa evitam "Flesh side"-ul. De regula, in tabacarii se face splituirea pieilor, astfel incat acestea egalizeaza grosimea pieii, indepartand "flesh side"-ul precum si o grosime din "corium", in functie de grosimea dorita a pieii in final. In cazul in care pielea nu a fost normalizata in tabacarie si exista "flesh side" pe suprafata interioara a pieii, ideal este ca in zona lipirilor aceasta sa fie subtiata, ca sa nu existe zone cu densitate atat de slaba pe cant.
- Chiar daca este indepartat "flesh side-ul", nu orice piele se preteaza la un burnish uniform si rapid. Cu cat animalul a fost mai matur, coriumul este mai dur, prin urmare, fibrele sunt mai groase si cu spatii mai mari intre ele. De asemenea, pielea are densitate diferita in functie de zona din care provine. Asadar, pielea de la poale este mai rara ca densitate decat pielea de pe spinare deoarece a fost supusa mult mai des la intindere.
- Ca sa nu mai lungim introducerile, pentru un burnish corect, este importanta alegerea pieii pe care urmeaza sa o prelucram. La fel de important este si adezivul. Daca folosesti un adeziv de tip "prenadez" trebuie ca stratul aplicat la imbinari sa fie unul cat mai subtire, altfel se va vedea in sectiune. Similar si la cele pe baza de apa. Sa nu uitam ca lipirea pieii are rol de montaj pana la coasere, nu pentru a sustine imbinarea fara cusatura.
Materiale si scule necesare:
- tesitor de canturi
- apa
- burete sau laveta (dar nu de microfibra)
- fus pentru burnish (eu il prefer pe cel din santal/abanos)
- smirghel rezistent la apa de granulatie 400
- TokoPro (eu il tin de regula in sticlute cu varf de creion cu mina)
- carpa de tip canvas (eu personal folosesc sacosa de bumbac de la un supermarket cunoscut)
- smirghel rezistent la apa de granulatie 600 (pentru situatii extreme, se pot folosi gradual granulatii de pana la 2000)
- optional - amestecuri pe baza de ceara
Instructiuni:
Etapa 1. Pregatirea suprafetei. Ca prim pas trebuie sa ne asiguram ca taietura noastra finala este perfecta si facem tesirea marginilor pieii, si anume a grain-ului de pe fiecare parte. Acest lucru este important deoarece grain-ul este mai dens decat corium-ul, prin urmare, el nu se va compacta la fel. Nu se aplica smirghel pe pielea proaspat taiata la cota, deoarece smirghelul va smulge si va dezordona structura pieii.
Etapa 2. Se umezeste usor buretele/laveta in apa si se scurge astfel incat sa nu existe multa apa in interiorul acesteia. Se aplica peste cant in 2-3 treceri rapide si constante. Se ia fusul si se incepe burnish-ul prin frecarea acestuia fara a utiliza foarte multa forta, pe intreaga suprafata a cantului. Deoarece apa inmoaie structura pieii, va deveni atat corium-ul, cat si grain-ul maleabil. Se aplica forta atat perpendicular, cat si lateral astfel incat sa modelam intreaga margine din fus. Dupa cateva minute, pielea va incepe sa straluceasca, semn ca pana in acest punct am facut o treaba buna.
Etapa 3. Dupa ce am ajuns in stadiul mentionat conform pozelor, incepem slefuirea cu 400 grit. Pentru aceasta, este indicat, dar nu obligatoriu sa avem smirghelul montat pe o suprafata plana, iar slefuirea se face paralel si uniform cu suprafata cantului.
Etapa 4. Se aplica cu moderatie TokoPro pe suprafata cantului. Aplicarea trebuie sa se faca lent. Ideal este ca TokoPro-ul sa fie lasat cateva secunde pentru a fi absorbit in profunzime. Dupa ce se observa ca TokoPro-ul a devenit deja mult mai vascos, se face buff cu ajutorul unei carpe, pana cand se ajunge la rezultatul din fotografie (de regula dureaza cateva secunde). Se poate observa ca deja cantul incepe sa straluceasca, doar ca imperfectiunile (mici goluri) sunt foarte vizibile la suprafata acestuia.
Etapa 5. Se smirgheluieste cu 600 granulatie, se aplica TokoPro in acelasi mod ca anterior, si se reia procedura cu carpa (conform etapei 4). Se poate observa in fotografiile atasate ca dupa ce a fost realizat burnish-ul, fata de etapa anterioara, acele goluri sunt mai putin vizibile. In poza din dreapta, se poate observa in modul macro ca fata de structura initiala a cantului, acesta este modificat substantial. Acele microfisuri se datoreaza faptului ca portiuni din corium se "asociaza" cat mai aproape unele de celelalte, fiind alterata starea lor normala de catre etapele parcurse anterior.
Etapa 6. Se repeta smirgheluirea+TokoPro+buff la carpa intocmai ca in etapa anterioara. Se poate observa in fotografiile atasate ca deja la cea de-a treia trecere cantul arata decent. Inca de la slefuire suprafata cantului pare compacta si uniforma. Sunt produse la care repet aceasta etapa utilizand granulatii superioare, insa in majoritatea cazurilor, daca utilizez o piele buna, nu prea este cazul. Slefuirea cu granulatii mai mari tine de fiecare artizan, prin urmare, fiecare decide pentru el pana la ce nivel va finisa canturile.
Scurta incheiere
In pozele atasate, evident ca pielea albastra nu va reflecta lumina la fel de tare ca pielea neagra, insa rezultatul obtinut este omogen. In ultima fotografie se vede aplicarea de amestecuri de ceara inainte de buff. Aceasta este decizia artizanului. Daca vrei canturi foarte stralucitoare pentru poze, atunci lasi canturile fara ceara aplicata. Daca in schimb vrei sa le si protejezi in timp, atunci compromiti putin stralucirea si oferi suprafetei cantului o ingrijire.
Articol realizat in exclusivitate de JOHN Leatherworks si publicat de dbtools
Toate materialele necesare realizarii unui cant perfect le gasiti pe www.dbtools.ro
Am creat pentru voi si un videoclip explicativ, il gasiti aici
Nu uita sa te abonezi pentru a avea acces primul la urmatoarele articole educative.